Spórolj a szeméttel! Nem lehetetlen Biatorbágyon sem – tippek egy zöldebb élethez

2020.11.28.

Sajnos a járványhelyzet miatt idén nem tudunk úgy részt venni az európai hulladékcsökkentési héten, mint tavaly. Ha workshoppal nem is, egy kis ötletgyűjteménnyel mégis készültünk: összeszedtünk pár tippet, hogy milyen apró lépésekkel tehet bárki egy zöldebb jövőért. Pici odafigyelés kell csak hozzá – a lehetőségek városunkban is adottak egy környezettudatosabb élethez, a változás csak rajtunk múlik!
Ti mit vállaltok be?

RAJTUNK MÚLIK A ZÖLDEBB JÖVŐ: APRÓ LÉPÉSEKKEL ÉS DÖNTÉSEKKEL

Friss statisztikák alapján egy átlagos magyar egy év alatt 381 kg szemét megtermelésért felelős. Riasztó szám, ez több, mint egy kilogramm fejenként naponta! Ennek nagy része pedig rajtunk múlik: mindannyian tehetünk azért, hogy ez a szám folyamatosan csökkenjen.

A legelső lépés az lehet például, hogy előre gondolkodva, vásárlásaitokhoz nem vesztek minden alkalommal új zacskót (se a gyümölcsnek, se a pékárunak, se a teljes bevásárláshoz), ehhez annyi kell, hogy az otthon meglévő tárolókból (kosarak, nagy bevásárlótáskák, régebbi zacskók, vagy akár többször használható hálós zsákokat) visztek magatokkal a bevásárlásotokhoz. Ehhez tényleg csak egy kis előre gondolkodás kell.

A következő lépés az lehet, hogy bevásárlásaitokat is úgy intézitek, hogy kevesebb felesleges dolgot vegyetek meg, és kerülitek a túlcsomagolt árukat. Lehetőség szerint inkább a szezon aktuálisan termő gyümölcseit és zöldségeit vegyétek, amelyek helyben, vagy közel termettek. (Ezáltal nem olyan terméket vásároltok, amelynek környezeti lábnyoma a hatalmas utazás miatt óriási.) Érdemes azt is végiggondolni, hogy szükséges-e valamiből újat venni – sokszor egy használt termék ugyanolyan jó lehet, és még olcsóbb is, de a legjobb, ha eleve tartósabb árukban gondolkodtok, és ha valami elromlik, megjavíttatjátok. Az olyan eszközöket, amelyeket meg évente alig párszor használtok a házkörüli teendőkhöz (pl. lombvágó, láncfűrész, szivattyú, permetező, stb.), azokat megvásárlás helyett inkább megbízható helyről kölcsönzitek.

Ez lenne a „körforgásos gazdaság” lényege, amely a feleslegesen megvásárolt tárgyak helyett inkább a tárgyak tartós használatra, az újrahasznosításra, kölcsönzésre, felújításra épít, ezáltal teremtve egy jóval kevesebb szemetet termelő, fenntarthatóbb jövőt magunk és gyerekeink számára.

 

BIATORBÁGYI LEHETŐSÉGEK

Az alábbiakban olvashattok részletesebb információt azokról a helyi, biatorbágyi lehetőségekről, amelyek segíthetnek ezen fenntartható gyakorlatok kialakításában. A listát nagyon szívesen bővítjük, ha bármi ötletetek van, küldjétek el nekünk, és örömmel kiegészítjük!

 

Termelői piac helyi árukkal

Biatorbágyon minden szombaton délelőtt termelői piac várja a vásárlókat a Faluház parkolójában. A járványügyi intézkedések közül a kormány által elrendelt vásárlási idősáv a piacra nem vonatkozik, ugyanakkor maszk viselése kötelező.

  • Piac: Biatorbágy, Baross Gábor u. 1., nyitvatartás: szombatonként 7 - 12 óra között

 

Csomagolásmentes bolt

Nemrég nyitott meg városunk első csomagolásmentes boltja, a Kaska. Itt csomagolásmentesen vagy környezetbarát csomagolásban vásárolhattok alapvető élelmiszereket hazai, környékbeli termelőktől és háztartási cikkeket. Olajos magvak, aszalványok, olajak, tejtermékek, liszt, tészta, hüvelyesek, számos egyéb biotermék kapható náluk. Ide mindenképpen érdemes kis tárolóedényekkel, szatyrokkal menni!  (Hasonló bolt működik már régebb óta a szomszédos Budaörsön is.)

  • Kaska: Biatorbágy, Szabadság út 12., nyitvatartás: hétköznapon 9-17 óra között
  • Gramm: Budaörs, Szabadság út 11., nyitvatartás: hétköznapon 10-18 óra között

 

Gépkölcsönző

A városban több gépkölcsönző is működik, ahol jó minőségű szerszámokat és gépeket lehet hosszabb, vagy rövidebb időre bérelni ház körüli tevékenységekhez, földmunkákhoz, építkezésekhez. Takarékos és igényes megoldás, amely lehetővé teszi bárki számára, hogy professzionális eszközöket használjon anélkül, hogy azt meg kellene vásárolnia. Így az ember elkerülheti a silány eszközöket, viszont jóval takarékosabb megoldást kaphat egy professzionális gép megvásárlásánál.

  • Fészer gépkölcsönző: Biatorbágy, Szabadság út 96., nyitvatartás: hétköznapon 8-16 óra között, szombaton 8-13 óra között
  • Gépkölcsönző Bia: Biatorbágy, Szabadság út 44., nyitvatartás: hétköznapon 8-16 óra között, szombaton 8-12 óra között

 

Komposztálás

Az önkormányzat elindított egy programot, amelyben a helyben lakók – kertes házak és társasházak – bizonyos időszakban egy-egy komposztáló ládát igényelhetnek. Bízunk benne, hogy a program folytatódik jövőre is, de addig is, minimális beruházással bárki elkezdheti a komposztálást, hogy a háztartásban keletkező kerti és konyhai zöldjavakat helyben hasznosítsa. Aki belevágna, annak figyelmébe ajánljuk a korábbi, helyi komposztnapról Baranyai Vitália előadását.

Szelektív szemétgyűjtő pont

A háztartásban feleslegessé vált papír, műanyag, háztartási üveg és elektronikai hulladékok leadására 2020. november 30-án nyit egy új szelektív háztartási hulladékgyűjtő pont Biatorbágyon, a Sóskúti útról megközelíthető szennyvíztelep mellett. Itt a helyi lakosok térítésmentesen adhatják le hulladékukat, ehhez biatorbágyi lakcímkártya szükséges.

  • Szelektív szemétgyűjtő pont: Biatorbágy, HRSZ 0175/2, (a Sóskúti útról a Nyakas kő alatti parkoló előtt jobbra), nyitvatartás: hétköznapon 10-18 óra között, szombaton 8-13 óra között

 

Biatorbágyi közösségi összefogások

Már városunkban is létezik a közösségi oldalon olyan csapat, ami ezzel a témával foglalkozik. Az érdeklődők jelentkezhetnek a Hulladékcsökkentő Biatorbágy fb csoportba.