Népszavazás a BuBa Szabadság és Nagy utcai szakaszának megváltoztatásáért – a tények

(Frissítés: 2021.02.10.

Közzétesszük cikkünket, ami 3 hónapos egyeztetés után sem jelenhetett meg a Biatorbágyi Körképben.)

 

2020.11.23.

 

Egyesületünk, az önkormányzati képviselőcsoporttal rendelkező Szövetség Biatorbágyért Egyesület (SZBE) helyi népszavazást kezdeményezett a Budapest – Biatorbágy (BuBa) kerékpárút címben szereplő szakaszának megváltoztatásáért. Beadványunk törvényszéki jóváhagyása után most arra várunk, hogy a rendkívüli jogrend után kitűzzék a népszavazás időpontját. Ezzel kapcsolatban szeretnénk tisztázni néhány fontos tényt, mert kezdeményezésünkről, és általában a BuBa kérdéses szakaszát kritizáló megnyilvánulásokról rengeteg hamis állítás, illetve félinformáció jelent meg helyi fórumokon. Íme a tények.

 

Röviden:

  • NEM, nem a BuBa és nem a biciklisek ellen indult a kezdeményezés. Képviselőcsoportunk, és a velünk egyetértésben a BuBa nyomvonalának megváltoztatásáért felszólalók teljes mértékben támogatják a helyi kerékpárutak fejlesztését és azok bekapcsolását a regionális forgalomba, de nem így. Egyszerűen a helyi népszavazást látjuk az utolsó lehetséges eszköznek arra, hogy még legyen esély a helyiek nagy tömegének érdekeit szem előtt tartva változtatni az elhibázott, számos szempontból aggályos terveken.
  • NEM, a népszavazásnak nem az a célja, hogy a patak mellett (is) fusson a kerékpárút. A népszavazás kizárólag arra irányul, hogy ne ezen a kritikus (Szabadság út – Nagy utca) szakaszon vezessen a belvárosban. Az optimális útvonalról véleményünk szerint alapos vizsgálat után, a lakosság bevonásával, szakértőknek kell döntenie. Mi nem tudjuk, és nem is akarjuk megmondani, hogy vajon egy patakparti, vagy egy a Szabadság úttal párhuzamosan futó utcákon haladó, vagy egy teljesen más útvonal lenne optimális.
  • És NEM, ez a kezdeményezés nem „felülről” jött, nem politikailag motivált. Objektíven megvizsgálva számos hibát követtek el az út tervezésénél, ennek hosszú távon beláthatatlan következményei lennének a város életére, ezt pedig egy felelős vezetésnek mielőbb orvosolnia kellene. Ezt jelezte a városvezetés felé az a közel 2500 aláíró is, akik egyetértenek a kérdéses szakasz nyomvonalának megváltoztatásával, és akik véleményét mindezidáig figyelmen kívül hagyták. Nem kellenek ahhoz országos politikusok, pártszövetségek, se „szívárványkoalíció”, hogy lássuk: ez az útvonal rossz.

De mi a gond a nyomvonal ezen szakaszával?

Röviden: minden. Hosszabban a legfontosabbak:

  • A kérdéses szakaszra – és egyébként a BuBa teljes útvonalára is – nem megfelelő, felszínes tervezés a jellemző. Ezt mutatja az egyébként csak utólagosan (!) lefolytatott biztonsági audit is, amely összesen 18 hibára hívta fel a figyelmet. Ennek a hatására számos komoly változtatások szükségesek az engedélyes terveken (amely felveti az újraengedélyeztetés kérdését is). A felületességet az is jól mutatja, hogy a Viadukt végül nem lesz a része a BuBának (a BuBa a két hídfőnél megszakad), mert az előírásokat betartva nem lehet átvezetni a kerékpárutat a hídon – miközben a hídfőknél végzett előkészítő munkával már roncsolták az eredeti szerkezetet. A felületes tervezést mutatja, hogy megtartandónak lett kijelölve a Családfasor, a Bubát mégis rátervezték Etyek felé a platánsorra (megmentéséhez utólag kellett módosítani a nyomvonalon).
  • Szakértők szerint a kerékpárút tervezett kialakítása balesetveszélyes. Eleve a Szabadság úton megvalósítható egyoldali kétirányú kerékpárút jóval veszélyesebb a többi lehetséges kialakításnál (lásd a Magyar Kerékpárosklub állásfoglalását). Több helyen az útvonal a hely szűke miatt a gyalogosok biztonságát veszélyezteti (pl. a biai katolikus kápolnánál, buszmegállóknál). Emellett a biciklizőkre óriási veszélyt jelentenek a telekhatárokon futó útvonal melletti házak és üzletek kapubeállói, ahonnan az autóknak be- és kihajtáskor mindenképp a kerékpárútra kell állniuk, míg sikerül besorolniuk Biatorbágy legforgalmasabb főútvonalára.
  • A BuBa ezen kérdéses szakaszán számos fát kell kivágni az útépítéshez, amely alapjaiban változtatja meg az útvonal fasoros jellegét, hangulatát és a teljes városképet. A fákra itt és most van szükség, nem valamely környező, fásításra kijelölt helyen csemetékre.
  • A BuBa tervezett megvalósításával rengeteg parkolóhelyet kellene megszüntetni. Ezek közül többet épp az utóbbi években adtak át, ugyanakkor a helyi forgalmat tekintve sokszor még a mostani állapot sem tűnik elégségesnek. Ez egyértelműen kedvezőtlen a helyi üzletek tulajdonosainak, akik nem a vendégforgalom növekedését, hanem épp annak visszaesését várhatják majd a BuBától. Nem véletlen, hogy az ottani üzletek és érintett lakosok közül sokan tették ki a „Nem ide Buba” molinót, vagy nyitottak új telephelyet az út másik oldalán.
  • A BuBa előkészítése mellőzte a széleskörű társadalmi nyilvánosságot: se a helyieket, se a szakértőket nem vonták be megfelelő módon és időben. A tervezés különböző szakaszaiban a megkésett, utólagos tervismertetés, mintsem a konstruktív, előzetes párbeszéd volt a jellemző, hivatalosan még közmeghallgatást sem tartottak. A képviselő-testületben is félrevezetően kommunikáltak róla: az SZBE képviselőcsoportja előzetesen támogatta a BuBát és egy „vázlatként” bemutatott útvonaltervet 2015-ben és 2017-ben, de ennek a vázlatnak a részletes ismertetése soha többé nem került a testület elé.
  • A kérdéses szakaszon a tervező Biatorbágy legforgalmasabb, így levegőjét tekintve az egyik legszennyezettebb autós útvonalára vezetné rá a bicikliseket. A Szabadság úton naponta több mint 10 ezer autó fordul meg egy átlagos hétköznapon, csúcsforgalomban reggel és este lépésben haladnak rajta az autók. Dízel- és benzingőzben senki nem szeret kerékpározni.

Mindezek miatt gondoljuk mi azt több, a kérdésben illetékes helyi (Tájvédők, BiKE) és szakértő (Magyar Kerékpárosklub) szervezet véleményére hivatkozva, valamint az aláírásgyűjtést koordináló Nem ide BuBa csoporttal és a közel 2500 aláíró helyi lakossal egyetértve, hogy a Szabadság és Nagy utcák helyett más útvonalat kell találni kerékpárútnak.

 

Kérünk mindenkit, aki egyetért velünk, hogy a népszavazáson majd mondjon IGEN-t!

IGENt a biztonságos BuBára,

IGENt a városképet és fákat megfelelően védő BuBára,

IGENt a benzingőzmentes BuBára!

 

 

Források, szakvélemények:

 

 

 

Biatorbágyi Tájvédő Kör Egyesület véleménye a 3. oldaltól olvasható:

https://biatorbagy.hu/system/files/elt_budapest_balaton_kerekparos_utvonal_terveirol.pdf

„Az alternatív útvonalak megvalósítása nem egyszerű, de választásuk esetén nem megy tönkre a város főútvonala "városközpontja". Megmarad a lehetőség egy értékesebb fejlesztésre, ami tényleg jobbá teszi a Szabadság utat. Más nyomvonalon is lehet találni fejleszthető (beruházást igénylő) területet. A Buba turisztikai célú felhasználói túlnyomórészt csak átutazók lesznek, jelentős fogyasztásra nem lehet számítani tőlük, A természeti értékeink felmutatása lehet, hogy emlékezetesebb lesz számukra mint a túlzsúfolt Szabadság utunk élménye.”

 

 

BIKE-Biatorbágyi Természetbarát és Kerékpáros Egyesület

2014.02.04.

„Támogatjuk a Szabadság útra tervezett kerékpársávokat. 

 

bike_levele.jpg

„Kerékpáros önkormányzati fejlesztések tapasztalatai”

Dr. Makó Emese egyetemi docens, Közlekedésépítési Tanszék Széchenyi István Egyetem

 

http://binx.ktenet.hu/rendezvenyek/tagozati/2018-11-13-15_KeT_iiMKK/eloadasok/Szekcio-1_11-14/DrMakoEmese.pdf?fbclid=IwAR1BkFNhkOz0_iftQV_CP_S2oaZnRFBEhd59kPwfEe4hOUpkNYY59qH-LFE

 

 

 

Magyar Kerékpárosklub

2020. októberi cikk:

https://kerekparosklub.hu/budapest-balaton_biatorbagy_kerekparut_kerekparsav_2020

 

2020.10.19-i levél az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kerékpáros Koordinációs Főosztály részére:

https://drive.google.com/file/d/1kdcsX4W9XokO32zwVjKm3zxVTMnzEnbP/view

„A korrekciós javaslatokkal együtt is úgy gondoljuk, hogy a választott kialakítás magában hordoz számos konfliktust és veszélyforrást, megvalósítását nem javasoljuk.”

 

2018-as anyag összefoglaló vélemény Biatorbágy polgármesterének:

„A kerékpárút vonalvezetése hosszú távon ellehetetleníti a fasor jelleg megtartását és a járdák városközponti funkcióhoz méltó szélesítését.”

mkk_levele.jpg