JÁTSZÓTÉRÉPÍTÉS?

frissítve 2019.04.30.

(korábban tévesen azt írtuk, hogy a Temesvári és Társa Kft. nem egyeztetett a kérdésben, valójában az egyeztetés megtörtént, de Biatorbágy város 154/2016. (VI. 30.) határozata alapján a Polgármester úrnak a képviselő-testület végleges döntését kellett volna kérnie az ügyben)

2019.04.26.

A 2019. április 25-i testületi ülésen tárgyalt a képviselő-testület a 9005/2. hrsz. alatti ingatlanra telepítendő játszótér építését, ez természetben a Szabadság úton, a Viadukt lábánál, a vizsgabázis mellett található.

A facebook oldalunkon indított szavazás eredményét és hozzászólásaitokat – melyeket ezúton is köszönünk, hogy megosztottatok velünk – felhasználva több szempontból érveltünk a képviselők felé, hogy miért nem alkalmas ez a terület egy játszótér kialakítására.

Jegyző úr első körben azzal érvelt a terület mellett, hogy ennek a kezdeményezésnek az előéletével már 2016-ban foglalkozott a Képviselő testület, mellyel kapcsolatosan határozatot is hozott.

Az érintett határozat - 154/2016. (VI. 30.) - ide vonatkozó része a 3. pontban található, erre kívánt rámutatni a Jegyző úr:

„3. Elvi jóváhagyást adja az önkormányzati tulajdonú ingatlanon zöldterület és egy játszótér kialakítására és egyúttal a kialakítandó játszótér vonatkozásában felkéri részletes műszaki leírás és költségkalkuláció benyújtására a Temesvári és Társa Kft-t”.

Lóth Gyula képviselőnk ekkor hívta fel a képviselő-testület figyelmét arra, hogy nincs is semmi baj a korábban meghozott határozattal, csupán megfelelően kell azt értelmezni.

Hogy tiszta legyen a kép, Gyula az „elvi” szó értelmezésére akart kitérni. Eszerint az elvi jóváhagyás abban merül ki, hogy ezt, mint előirányzat kell kezelni, mindennemű kivitelezés előtt az Önkormányzattal a műszaki tartalom tisztázásról egyeztetni szükséges.

Lóth Gyulát követve, Bodorkos Ádám képviselőnk felhívta a figyelmet a határozati javaslat 3. pontjának további részére, mely egyben kiegészítése a korábbi felszólalásnak.

„3. Elvi jóváhagyást adja az önkormányzati tulajdonú ingatlanon…”. Ha jól elolvassuk ezt a mondatrészt, akkor ez a korábbi alpont egyáltalán nem jelöli meg azt, hogy ez a beruházás/fejlesztés a 9005/2. hrsz. alatti ingatlanon kell, hogy megvalósuljon, hanem egy, az önkormányzat tulajdonában álló területen.

A probléma ezzel csak az, hogy a korábbi elvi döntés nem került véglegesítésre - Biatorbágy város 154/2016. (VI. 30.) határozata alapján a Polgármester úrnak a képviselő-testület végleges döntését kellett volna kérnie az ügyben - , ellenben valaki a tereprendezést és a kivitelezést elkezdte, feltételezhetően a Temesvári és Társa Kft. a korábbi döntés félreértelmezése alapján.

Alpolgármester úr, valamint a településfejlesztési bizottság elnöke egy közös határozati javaslatot próbált meg kialakítani, mely szerint a terület valóban alkalmatlan játszótér kialakítására, de helyette valósuljon meg egy közpark, padokkal és növényzettel, melyhez később önkormányzati beruházás keretein belül egy az új közparkot érintő, a Határkereszt sétány és a Lejtő utcákat összekötő járda valósulna meg, egyenlőre meghatározatlan összegből.

Meghallgatva az érveléseket, a javaslatokat és figyelembe véve a lakosság által jelzett észrevételeket, valamint a megkezdődött kivitelezést az alábbi határozati javaslattal éltünk:

Egyesületünk egyetért egy magasabb műszaki tartalmú játszótér kialakításával. A jelzett ingatlanon a Temesvári és Társa Kft. által eddig elvégzett munkát térítse meg oly módon, hogy az erre fordított összeget betudja hozzájárulás egy részének, majd a Testület jelöljön ki egy erre alkalmas területet, ahol a magasabb műszaki tartalmú, 3.206.916 Ft (bruttó) értékű fejlesztés megvalósulhat a maradék hozzájárulást felhasználva városi forrással kiegészítve. Így kialakíthatóvá válik egy olyan játszótér, mely a lakosság, de leginkább a gyerekek számára megfelelő, biztonságosan és jól megközelíthető. Továbbá a korábban említett járdát sem kell megépíteni.

Polgármester úr a javaslatunkat hallva levette a témát napirendről.

Ezt amolyan félsikernek éljük meg, mivel azt gondoljuk, észrevételeink meghallgatásra kerültek.

Bízunk abban, hogy a napirend mielőbb visszakerül a testület elé és létrejöhet egy olyan játszótér, mely ésszerűbb helyszínen valósul majd meg.