TÉNYEK – az eredmények tükrében

2019.10.22.

Bíztunk benne, hogy elég lesz. Elég lesz, ha bemutatjuk: szeretjük és jól ismerjük a várost, tudjuk, min és hogyan lehetne javítani, kész vízióval és alapos programmal rendelkezünk, vezetőnek pedig megnyerjük a városunkat legjobban ismerő, legjobb városvezető szakembert. Bíztunk benne, hogy elég lesz, ha a kampányban mi csak Biatorbágyról, a tényekről és a programunkról beszélünk, nem megyünk bele jelölttársaink minősítésébe, vagy leegyszerűsített kampányüzenetekbe és üzengetésekbe. Bíztunk benne, hogy azok a helyi tehetséges fiatalok, akik minimális erőforrások birtokában, vállt vállnak vetve igazi csapattá formálódott a kampány küzdelmei alatt, végül bizalmat kap a választók többségétől. Az eredmények azt mutatják: ez nem volt elég és október 13-a után nem számíthatunk változásra. Ez mindenképp csalódás, kár lenne tagadnunk, de összefüggéseiben nézve a folyamatokat egy pozitív tendencia egyértelműen észlelhető. Ez az első és egyben az utolsó számvetésünket a választások után – mielőtt indul az igazi munka.

2010 tavaszán a Fidesz-KDNP „tarolt” az országgyűlési választásokon, ami a 2010 őszi önkormányzati választásokon is meglátszott. Akkor vette át Biatorbágy vezetését Tarjáni István és lett többsége a képviselő-testületben a Fidesz-KDNP képviselőinek. Ahogy a grafikonon is látszik, a polgármester esetén 60% - 32%, a képviselő-testületnél pedig 53% - 26% lett a Fidesz-KDNP előnye az SZBE-vel szemben. A maradék szavazatokon függetlenek és kisebb pártok osztoztak. A képviselő-testület összetétele (polgármesterrel együtt) 9 fő Fidesz-KDNP – 3 fő SZBE.

2014-ben az SZBE képviselőjelöltjeinek fele új volt, az egyesületben megindult a korosztályos változás. Ekkor már lényegesen szorosabb eredmény született: a polgármester esetén 52% - 38%, a képviselő-testületnél pedig 41% - 32% lett a szavazatok aránya. Érdekes módon ebben az évben bukkant fel a BiaFutura Egyesület önálló indulóként, aki 2010-ben még a Fidesz-KDNP-t segítette hatalomra a városban. 2010-hez képest csökkent a függetlenek és az ellenzéki pártok indulóinak eredménye, a Fidesz-KDNP mindkét területen mintegy 10%-ot veszített a támogatottságából, míg az SZBE minden területen erősödött. A képviselő-testület összetétele (polgármesterrel együtt) 8 fő Fidesz-KDNP – 3 fő SZBE – 1 fő BiaFutura.

2019-re egyesületünk megfiatalodott, vezetése és tagsága is megújult, az elmúlt öt évben tovább erősödött mind taglétszámban, mind támogatottságban, illetve az ellenzéki összefogásnak köszönhetően az országos ellenzéki pártok nem indítottak helyben egyesületünk ellen jelöltet.

A BiaFutura Egyesület ismét elindult a választásokon, nekik nem számított, hogy 5 évig a képviselő-testületben semmit nem csinált az elnökük. Az egész egyesület működése is kérdéses, persze be vannak jegyezve, de semmilyen teljesítmény vagy tevékenység nincsen mögöttük évek óta. Az SZBE igyekezett velük is megegyezni, hogy ne induljanak és ne vegyenek el szavazatokat azoktól, akik programmal és valós tevékenységgel változást szeretnének Biatorbágyon, de hiába. 5 hónapnyi eredménytelen tárgyalás után mégis elindultak program nélkül, az öt évvel ezelőtti plakátjaikat tollal írták át, olyan ígéreteket fogalmaztak meg, amelyek jó esetben ötletesek, komolyabban nézve pedig néha nevetségesek voltak. Kiemelkedő volt a „társadalmi megbízatású” polgármesterjelöltre való buzdítás, miközben törvény mondja ki, hogy ekkora településen ez nem lehet. Képviselői helyhez nem jutottak, ellenben elvittek mintegy 6% szavazatot a változást képviselőktől.

Az idei évben felbukkant egy másik trend is, a szervezett „függetlenek” személyében. Ők most a polgármester- és a képviselőjelöltek között is próbálkoztak mandátumot és támogatást szerezni.

Volt olyan jelölt, aki csak azért indult, mert mérges volt – ebben a körzetben a Fidesz-KDNP jelöltje nyert néhány szavazattal.

Volt, aki a saját környezetét szerette volna képviselni, és a kampányidőszak előtt néhány nappal próbálta meg elérni, hogy jelöltünk lépjen vissza a körzetében.

A független polgármesterjelölt személye nem ismeretlen a politikában, a helyi Fidesz egyik alapítója, korábban indult már polgármesternek, most ismét eszébe jutott 17 év után, hogy beleálljon a kampányba. Programja a „fehér könyv” volt, azaz a polgárok azt írtak bele, amit szerettek volna, ő pedig ezt tekintette alapnak.

A legfurcsább az idei kampányban az volt, hogy egyetlen független induló kivételével az összes jelölt és a BiaFutura is kizárólag az SZBE ellen kampányolt. Kérdezhetnénk joggal, hogy amennyiben ennyire elégedettek a jelenlegi vezetéssel, akkor minek indultak? De erre soha nem fogunk választ kapni, hiszen ezt még évekig a „titokzatosság” homálya fedi majd. Mindenkinek a saját fantáziájára bízzuk a választ.

A Fidesz-KDNP hozta azt, ami várható volt. Országos szintről leszedett „Folytatjuk”, a helyi civil egyesület „kamupárttá” kinevezése, az SZBE polgármesterjelöltjének rágalmazása fideszes médiatermékekben (KarcFM-ben több alkalommal, Magyar Nemzet 1,5 éves cikke), egy kis „gyurcsányozás” és rejtett „homofóbia”. A valós programjuk ismeretlen, hiszen a kampányuk 80%-a az SZBE tevékenységére való reagálás volt és annak bizonygatása, hogy mindenki ellenség, a haza és Biatorbágy elárulója, aki nem rájuk szavaz, vagy ellenük indul.

A fentiek ellenére 2019-ben egyesületünk elért eredménye vitathatatlan, amire büszkék vagyunk, ugyanakkor sajnáljuk, hogy nem sikerült elérni célunkat, és Biatorbágy ismét 5 évig fog helyben toporogni a lehetőségeihez képest. Az idei választás eredményeképp a polgármester posztján a Fidesz-KDNP jelöltje maradt, de elvesztette abszolút támogatottságát, 49% - 38% lett az eredmény az SZBE jelöltjével szemben. A körzetek tekintetében a változás még szembetűnőbb, mindössze 20 szavazattal kaptak a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjei többet, így mindkét szervezet 44%-ot ért el. A képviselői helyek azonban nem ennek arányában vannak kiosztva, hanem választási körzetenként dől el a mandátumok többsége. A 8 körzetből az SZBE 3-at biztosan megnyert, 5-öt pedig a Fidesz-KDNP jelöltje (egy körzetben összesen 1 db szavazattal maradt le jelöltünk). A képviselő-testület összetétele így (polgármesterrel együtt) 7 fő Fidesz-KDNP – 5 fő SZBE.

Ha még egyet lépünk hátra, a nagykép így fest: bár a helyi érdekeket képviselő, minimális forrással dolgozó egyesületünk képviselőjelöltjei összesen 20 szavazattal alulmaradtak a számos országos és helyi forrással és médiummal rendelkező kormánypárt helyi csoportjával szemben, azt mindenkinek látnia és tudnia kell, hogy ma Biatorbágyon azok vannak többségben, akik változást akarnak. Nem is kicsit: a változást képviselő jelöltek közel 600 szavazattal kaptak többet, mint a leköszönő testület többségét adó Fidesz jelöltjei. Még ha az SZBE jelöltjei nem is kerültek többségbe, a változást képviselők közül egyedüliként a testületbe jutó erőként felelősséget érzünk mindazok iránt, akik nemmel szavaztak a mostani vezetésre. Éppen ezért programunk minden pontjáért küzdeni fogunk, aktív munkánkkal igyekszünk elérni, hogy a mostani vezetést egy fenntarthatóbb, helyi igényeket sokkal jobban figyelembe vevő irányba tereljük.

Nincsenek illúzióink, tudjuk, hogy ez nem lesz könnyű. Abszolút többség birtokában a Fidesz gyakorlatilag magában dönthet minden jelentéktelen és jelentős kérdésben – beleértve városunk költségvetését is. A bizottsági helyekről is ők döntenek – bízunk benne, hogy eredményeinkkel arányos módon kapunk lehetőséget az önkormányzati munka gerincét adó bizottsági munkában való részvételre. Tudjuk milyen kisebbségi erőként küzdeni, de megerősödve készen állunk a munkára.