Mi történik, ha nem kormánypárti a városvezetés?

2019.10.09.

Sokan attól tartanak, ha nem kormánypárti a városvezetés, hátrányok érik a települést. Ezt a szemléletet erősíti a Fidesz-KDNP országos, és helyi vezetése is. Álláspontunk szerint ez nem igaz.

Jogi védelem

Nem lehet igaz, hiszen a jogszabályok – különösen a helyi önkormányzatokról szóló törvény – rendelkezései az önkormányzatok politikai színezetétől függetlenül minden városvezetésre ugyanúgy vonatkoznak. Az önkormányzatok rendelkezésére álló források körét és nagyságrendjét pedig szintén jogszabályok határozzák meg.

Egy város több lábon áll: a központi forrásoknál jelentősebb a helyi és az uniós támogatások szerepe

Biatorbágyon rendkívül magas az önkormányzat saját bevételeinek (elsősorban a helyi adóbevételek) aránya. A város fejlődésének, működésének biztos alapját a településen megtelepedett, működő vállalkozások adják, Biatorbágyon a munkahelyek száma meghaladja az aktív korú népesség számát. Az állami hozzájárulás összege, aránya elenyésző, inkább az elvonás érvényesül. Biatorbágy 1990-2010 között működő valamennyi önkormányzata felismerte, hogy a központi bevételekre nem lehet stabilan, megbízhatóan számítani.

Álláspontunk szerint a fejlesztések nem függenek nagy mértékben a központi forrásoktól. A település problémái, az önkormányzat feladatai, a fejlesztések és a működtetés elsősorban a helyi forrásokból, saját bevételekből, valamint a működés hatékonyságának növeléséből oldhatók meg. Emellett az ország települései leginkább EU-s forrásokból fejlődnek, és várhatóan új uniós források közvetlen lehívásának lehetősége nyílik meg az önkormányzatok számára.

Nem elég a kormánypártiság: szakértelem is kell

Bár törvények tiltják, talán mégis előfordulhat, hogy a gyakorlatban egy kormánypárti városvezetés a központi pályázati pénzekhez könnyebben fér hozzá. Ha megnézzük a mostani városvezetés teljesítményét, azt látjuk ugyanakkor, hogy az előző kilenc évben nem jeleskedett Biatorbágy kormánypárti többségű városvezetése ezen források lehívásával. Tehát a város nem tudta „forintra váltani” fideszes beágyazottságát. A legtöbb nyertes pályázati pénz az önkormányzati választás kampányában lett odaítélve vagy kihirdetve. Ezt mutatja be az alábbi táblázat is, amely a különböző állami támogatások lehívását foglalja össze.

pályázatok.png

(a táblázat 2019.09.21-i adatokat tartalmaz)

Több esetben tehát nem, vagy hiába nyert az önkormányzat pályázati forrásokat, de a rossz előkészítés miatt a mai napig nem kötötték meg a megvalósításra vonatkozó vállalkozói szerződéseket. Emellett felmerül annak a kérdése is, hogy minek tulajdonítható, hogy a fejlesztések a tervezetthez képest – sok esetben – több mint a kétszeresébe kerülnek?

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy nem kívánunk együttműködni a kormánypárti politikusokkal. Mi továbbra is együttműködésre készülünk a kormánypárti önkormányzati képviselőkkel, a térség országgyűlési képviselőjével, hiszen úgy gondoljuk, hogy a város fejlődése, színvonalas működtetése, üzemeltetése mindenki felelőssége.