ISKOLAÉPÍTÉS – DE MILYEN ÁRON?

2019.11.12.

Tegnap (2019.11.11-én) 11:00 órakor megtörtént az új iskola alapkőletétele. Az iskola vitathatatlanul kell, de ahogy már korábban megírtuk, még 2011-ben kezdődött a tervezés, mely körül több kérdés is felmerült. Miért került a tervezés több mint 150 millió forintba? Miért kellett a tervezésnek ilyen sokáig tartania? Biztosan jó helyen lesz az iskola?

Most, lassan 2 évvel a 2017. év végi kormánydöntés után, a Szily kastély mögött elkezdődik az építkezés. 2017-ben közel 4,5 milliárd forintra számolták az iskola összköltségét. 2019-re ez az összeg mintegy 7,6 milliárd forintra nőtt! A nyertes és kivitelező a FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt., ők adták a legjobb ajánlatot.

Róluk például a 444.hu írt egy rövid jellemzést alig 2 hónapja:

„A Fejér B.Á.L. Zrt.-t 2015-ben hozta létre Mészáros Lőrinc a három gyereke: Beatrix, Ágnes és Lőrinc volt, így jön ki a névben szereplő B.Á.L.  És ahhoz képest, hogy a csodacéget 2015 júniusban alapították, már abban az évben egymilliárd fölé ment az árbevételük. Tavaly pedig már 22 833 millió forintos árbevételt hoztak össze a kormányzati megbízások segítségével. A szép eredmények láttán Mészáros Lőrinc február végén a gyerekei cégébe is bevásárolta magát 600 ezer forinttal, ami után aztán 2,8 milliárdos osztalékot vett ki magának.

Mi kerül 7,6 milliárdba egy ilyen iskolán? Megpróbáltunk utánanézni, de azon kívül, hogy az organikus építészeti megoldás megnövelheti a költségeket, más „értelmes” magyarázatot nem találtunk.

Találtunk viszont hasonló funkciójú épületet, melyet szintén most építenek és nem is olyan messze városunktól, Budakalászon. A funkció és a tanteremszám ugyanaz, méretét tekintve a budakalászi kisebb, kevesebb a speciális helyiség, és végül, de nem utolsósorban kevesebb mint a felébe kerül, mint Biatorbágyon (részletes összehasonlítás a képen).

Amennyiben abból indulunk ki, hogy mindkét közbeszerzés teljesen törvényes és nincs túlárazás, akkor is felvetődik a kérdés, hogy miért van ekkora árkülönbség? A biatorbágyi iskola nem nyújt ennyivel többet!

Biatorbágyon ellenben látjuk, hogy a most épülő óvoda és iskola esetén is 1.000.000 Ft / nm ár felett van a beruházás, míg máshol ezek a kivitelezések lényegesen olcsóbbak!